5 Tips voor Verlichting bij Premenstrueel Syndroom (PMS)

Iedere maand is het weer zover, de week voor je menstruatie brengt een scala aan ongemakken met zich mee. Bij mij wel in ieder geval! Denk aan moodswings, emotionele uitbarstingen, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, angstgevoelens, overprikkeling, opgezwollen en pijnlijke borsten, vermoeidheid, buikkrampen, nachtmerries, vochtretentie en een opgeblazen gevoel. Niet allemaal tegelijk hoor, maar wat een waslijst!

Dit kan een echte uitdaging zijn, en deze PMS-klachten kunnen voortkomen uit verschillende oorzaken zoals stress, een onevenwichtig dieet, schommelingen in de bloedsuikerspiegel, slechte slaapgewoonten, een gebrek aan zelfzorg, slaaptekort en laten we niet vergeten, te veel koffie en alcohol. Al deze factoren kunnen leiden tot een hormonale onbalans, waarbij vaak een teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron wordt waargenomen. Dit fenomeen staat bekend als oestrogeendominantie.

Enkele tips om PMS klachten te verlichten

1: Omarm een ‘Period Retreat’

Tijdens je menstruatie is het heel belangrijk om extra rust te nemen en naar je lijf te luisteren. Maak een wandeling, slaap wat langer, neem een ontspannend bad, masseer je borsten en voeten, hydrateer met warme olie, bel een vriendin, drink meer (detox)thee, en vermijd intensieve krachttraining tijdens deze periode, aangezien je meer vatbaar bent voor blessures en je lichaam juist rust nodig heeft. Geef toe aan je behoefte aan rust. Blijf echter wel bewegen door wandelingen te maken of te stretchen om je lymfestroom op gang te houden. En onthoud, alcohol is geen goede vriend tijdens je menstruatie, je lever heeft al genoeg te doen met het afbreken van hormonen.

2: Laat Los en Accepteer

Tijdens je menstruatie laat je niet alleen afvalstoffen los, maar ook gedachten en negatieve ervaringen van de afgelopen maand. Menstrueren is een reinigingsproces op meerdere niveaus. Het is normaal om iets minder energie te hebben dan normaal. Omarm dit en stel grenzen. Stress en drukte zijn geen goede combinatie, aangezien stresshormonen interfereren met je eigen hormonen. Vergeet niet dat stress ook magnesium uitput.

3: Gebruik een Menstruatie-app

Gebruik een menstruatie-app zoals Femble, Flo of Maya om je eisprong en menstruatiecyclus bij te houden. Ik zou je aanraden om tóch de kleine investering van de extra features te doen. Kijk natuurlijk eerst naar welke app in jouw behoefte voorziet, maar het invullen van de velden die bij jou menstruatie passen geeft je meer inzicht in hoe je menstruatie verloopt. Je cyclus bestaat uit meer fasen waar symptomen bij komen kijken dan de eisprong en menstruatie. Dit helpt je om te begrijpen waarom je je op bepaalde momenten anders voelt, eet of er uit ziet én het stelt je in staat om je agenda hierop aan te passen en extra tijd voor jezelf in te plannen of net die presentatie op een andere dag te plannen.

4: Warmte en Zorg

Warmte kan de pijn verlichten en zorgt voor een comfortabelere baarmoeder. Houd je voeten warm, eet verwarmend voedsel en drink kruidenthee ipv ijskoude limonade. Zorg ervoor dat je voeten niet te koud worden, aangezien er drie belangrijke energiebanen door je baarmoeder lopen, en die beginnen allemaal in je voeten. Gebruik een warmwaterkruik, maak een wandeling voor een betere doorbloeding en lymfecirculatie, en geniet van soep en thee in plaats van koude ontbijtjes en salades.

5: Omega-3 Inname en Geef Aandacht aan Ontlasting

Omega-3 is belangrijk voor je hormonen, dus zorg ervoor dat je er dagelijks voldoende van binnenkrijgt. Regelmatige ontlasting is ook heel belangrijk, eigenlijk iedere dag, omdat dit helpt bij het ontgiften en de gezonde heropname van oestrogeen ondersteunt. Je lever, galblaas en darmen werken hard aan het afbreken en uitscheiden van hormonen tijdens je menstruatieperiode. Om een regelmatige ontlasting te stimuleren kun je letten op voldoende inname van goede vetten en het grondig kauwen op je voedsel. Hormonen worden op basis van vetten gemaakt, goede vetten zijn dus ook voor je hormonen héél belangrijk.

Dit zijn enkele praktische tips om PMS-symptomen te verminderen en meer balans en comfort te vinden tijdens je menstruatie. Onthoud dat ik geen arts ben, dus raadpleeg altijd je huisarts voor medisch advies. En als je medicijnen gebruikt, bespreek dan eventuele supplementen met je arts. Met de juiste zorg en aandacht kun je je menstruatieperiode beter beheren en met meer gemak doorstaan.

Liefs,
Jessy