Elke maand gaan we het zelfde riedeltje door, zo voelt het soms. Voor iedere vrouw is dit riedeltje anders, voor de een heel stabiel en voor de ander variabel. De menstruatiecyclus, een prachtig en soms uitdagend biologisch proces dat ons vrouwen gedurende een groot deel van ons leven vergezelt. Na jaren frustratie over waarom, ben ik bij acceptatie en omarming beland. Eigenlijk is het namelijk best wel mooi, dat we iedere maand weer een frisse start maken en afvalstoffen, maar ook emotie, lozen.
Ik heb dit artikel geschreven voor degenen die nog weinig weten van de menstruatiecyclus, een gemiddelde cyclus van een vrouw duurt 23-35 dagen. Over het algemeen hebben we het over 28 dagen, maar dit hoeft dus niet per se zo te zijn. Het liefst bestaat elke maand de cyclus uit dezelfde aantal dagen, waarbij ook de fasen uit de zelfde termijnen bestaan. Als het elke maand meer dan 4 dagen wisselt, dan valt jouw cyclus onder een onregelmatige cyclus. Dit is niet erg, en eventueel valt er wat aan te doen, in andere posts deel ik hier meer over.
Laten we de fases van de cyclus samen doorlopen, met de juiste namen, wat klachten, en een idee van hoe lang elke fase duurt. Zodat jij jouw lichaam beter leert begrijpen. Onthou wel dat het dus voor iedereen anders is, dit is een indicatie.
Fase 1: De Menstruatie (Dag 1-5)
De menstruatiecyclus trapt af met wat ik graag de menstruatie. Dit kan tot ongeveer dag 5 duren, maar voor sommigen duurt het langer. Tijdens deze fase laat je het oude baarmoederslijmvlies los, wat resulteert in bloedingen. Deze bloedingen zijn voor iedereen anders en kan in deze dagen variëren van een druppel tot een bloedbad. Sommigen van ons voelen zich tijdens deze tijd emotioneel, ervaren buikkrampen en willen het liefst de hele dag onder een warm dekentje blijven liggen. Je energie is matig tot laag en dat is niet gek, het lichaam ondergaat immers een intens proces van het afstoten van baarmoederslijmvlies en bloedverlies. Je emoties kunnen schommelen, met momenten van prikkelbaarheid, verdriet en neerslachtigheid. Ook fysiek kan je last hebben van buikkrampen, rugkrampen en vermoeidheid. Geef je zelf een stukje begrip, zelfliefde en rust, om jouw lichaam de energie te geven dit proces te verwerken en het lichaam te reinigen van afvalstoffen en emotie.
Fase 2: Ontwikkeling van de eicel (Dag 1-13)
Na de menstruatie begint de ontwakende fase. Hier speelt het follikelstimulerend hormoon (FSH) een hoofdrol, dit hormoon laat je eierstokken een paar follikels voorbereiden. Follikels zijn kleine zakjes gevuld met onrijpe eicellen. Het hormoon oestrogeen begint geleidelijk aan te stijgen, wat het baarmoederslijmvlies voorbereid voor de mogelijke komst van een bevruchte eicel. Deze fase blijft meestal duren tot ongeveer dag 13. Je energie is gematigd tot matig, maar energieker dan in de menstruatieperiode. Je kunt je emotioneel stabieler en positiever voelen, door dit verhoogde oestrogeen niveau, wat kan leiden tot een gevoel van verhoogd zelfvertrouwen. Ook fysiek kun je je krachtig, zelfverzekerd en verleidelijk voelen, omdat het lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Het doel van de menstruatiecyclus.
Fase 3: De Ovulatie (Dag 14)
Het hoogtepunt van de cyclus is de ovulatie. Ongeveer halverwege, meestal op dag 14 (maar wees niet verrast als het een beetje eerder of later is), is het tijd voor de grote ovulatie! Het hoogtepunt. Een volwassen follikel wordt losgelaten uit de eierstokken, dit eitje is klaar om haar droom-spermacel te ontmoeten. Sommige van ons voelen lichte pijn aan één kant van de onderbuik, dit is een klein signaal dat je lichaam geeft met dat het eitje los komt. Je energie piekt, sommigen ervaren een golf van positieve energie en zelfvertrouwen. Zowel emotioneel als fysiek kun je je krachtig, helder en positief voelen. Dit komt door de piek in oestrogeen.
Fase 4: De Rustige Nasleep (Dag 15-28)
Na de ovulatie komt de rustige nasleep. Tijdens deze fase wordt het lege follikellichaam, bekend als het ‘corpus luteum’, de aanstuurder van oestrogeen en progesteron. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies voorbereidt op mogelijke zwangerschap en voorkomt dat er meer eicellen worden uitgezonden in dezelfde menstruatie. Als er geen bevruchting optreedt, begint het corpus luteum langzaam uit te doven en daalt de productie van progesteron en oestrogeen. Dit markeert het einde van de cyclus en het begin van de voorbereiding van een nieuwe. Je energie neemt in deze fase langzaam af. Emotioneel kunnen stemmingswisselingen optreden, waarbij sommige vrouwen zich wat prikkelbaar of onzekerder voelen. Fysiek gezien kunnen er ongemakken zijn, zoals borstgevoeligheid en lichte pijn in de onderbuik.
Klachten en Verrassingen
Iedere cyclus is anders, voor ieder persoon, maar ook elke maand bij de zelfde persoon kan anders zijn. De ene keer kun je hoofdpijn ervaren en de andere keer niet. Vaak hebben klachten een verklaring, stress, slechte voeding, weinig slaap, maar het is soms lastig hier je vinger op te leggen. Het begrijpen van je eigen cyclus kan je helpen om beter in sync te zijn met je lichaam en gelukkiger te voelen.
Heftige variaties in de menstruatiecyclus worden vaak samengevat onder de noemer PMS (Premenstrueel Syndroom). Als deze klachten zeer ernstig zijn, kan het zelfs premenstruele dysfore stoornis (PMDD) worden genoemd. Jouw lichaam heeft niet het doel om jou pijn te doen, of rot te laten voelen. Ervaar je hevige klachten? Weet dan dat er altijd professionals zijn die je kunnen begeleiden, raadpleeg dan een arts of overweeg een consult bij een menstruatiecoach.
Liefs,
Jessy