Slaap en jouw menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus is een complex proces dat invloed kan hebben op verschillende aspecten van je leven, waaronder je slaap. In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen slaap en je menstruatiecyclus en geven we je tips om een goede nachtrust te bevorderen.

Menstruatie

Tijdens je menstruatie ondergaat je lichaam een reinigingsproces waarbij de baarmoederwand wordt afgestoten en vergezeld met bloed. Dit kan jouw slaapritme aardig verstoren. De afname van oestrogeen- en progesteronniveaus voor de menstruatie kan leiden tot  verstoorde slaap. Sommige vrouwen ervaren echter een verbetering van hun slaap naarmate deze hormonen weer in balans komen.

Voor vrouwen met hevige menstruatiepijn kunnen de ongemakken van de periode, zoals lekkages en het verwisselen van tampons midden in de nacht, ook hun slaap verstoren.

Tips voor een Betere Nachtrust Tijdens de Menstruatie

  • Pijnverlichting: Probeer een warm bad of een warme kruik om de pijn te verlichten. Ibuprofen kan effectiever zijn dan paracetamol, maar neem het minstens 20-30 minuten voor het slapengaan in.
  • Dubbele Bescherming: Als angst voor lekkage je ‘s nachts wakker houdt, overweeg dan dubbele bescherming, zoals een tampon of menstruatiecup in combinatie met menstruatieondergoed.
  • Vaste Routine: Houd een vaste bedtijd en wektijd aan, zelfs na een slechte nacht. Beperk dutjes tot maximaal 20 minuten vóór 14.00 uur.

Folliculaire Fase

De folliculaire fase begint met je menstruatie en duurt tot de ovulatie. Tijdens deze fase stimuleert de hersenen de afscheiding van follikelstimulerend hormoon, dat op zijn beurt de groei van follikels in de eierstokken stimuleert. Dit is de fase waarin je slaapkwaliteit zou moeten verbeteren, maar soms kan slaap nog steeds een uitdaging zijn.

Tips voor een Betere Nachtrust in de Folliculaire Fase

  • Houd een Slaapdagboek bij: Noteer je slaappatroon om patronen en mogelijke oorzaken van slaapstoornissen te identificeren.
  • Vermijd Blauw Licht: Vermijd gedurende een uur voor het slapengaan blauw licht van elektronische apparaten, omdat dit de productie van melatonine kan onderdrukken, het hormoon dat slaap bevordert.
  • Onderbreek de Slaap niet: Als je ‘s nachts wakker wordt en niet binnen 30 minuten weer kunt slapen, sta dan op en doe iets rustigs en ontspannends bij gedimd licht. Ga pas terug naar bed als je weer slaperig bent.

Een goede nachtrust is essentieel voor je welzijn, en begrip van hoe je menstruatiecyclus je slaap beïnvloedt, kan je helpen om beter voor jezelf te zorgen. Blijf consistent met je slaapgewoonten en probeer de bovengenoemde tips om je slaap te verbeteren, ongeacht de fase van je cyclus.

Ovulatie

Dit is het moment waar je lichaam op heeft gewacht – een eicel wordt vrijgegeven en maakt zich op om door je baarmoederbuis te reizen in de hoop een geschikte zaadcel te ontmoeten. De oestrogeenspiegels zijn nu hoog, wat een positief effect heeft op de slaap. Hormonale veranderingen na de ovulatie kan wel zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Dit is waarschijnlijk niet genoeg om de slaap te verstoren, maar iedereen ervaart het op verschillende manieren.

Moeite met slapen? Overweeg dit: Blijf kalm en ga door hoe gefrustreerder je raakt, hoe verder de slaap uit je handen glipt. Je beste kans is om je mentale toestand te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld een mindfulness-oefening of meditatie te doen. Adem in door je neus gedurende vijf tellen en adem uit door je mond gedurende zeven tellen. Kijk of je je kalmer voelt.

Luteale Fase

Je bent zojuist ovulatie gepasseerd, dus je lichaam bereidt zich voor op een mogelijke zwangerschap. Na de eicelafgifte bereidt het lichaam zich voor op mogelijke bevruchting door een verhoogd oestrogeen- en piek progesteronniveau. Als de eicel niet wordt bevrucht, is er een scherpe daling van beide hormonen voordat de baarmoeder zijn voering afschudt, en de menstruatiecyclus opnieuw begint.

Deze fase heeft een gevarieerd effect op verschillende hormonen op verschillende momenten en op verschillende mensen. Progesteron piekt in het eerste deel van de luteale fase. Progesteron is een slaapverbeteraar, dus vanwege de hoge niveaus ervan vinden veel vrouwen dat slapen het gemakkelijkst is tijdens deze fase. Het heeft een kalmerend effect, maar het kan ook vochtretentie en vertraging van de darmfunctie veroorzaken, wat leidt tot een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen merken op dat de dagen voorafgaand aan de menstruatie behoorlijk problematisch zijn voor slaap en stemming. Dit is meestal te wijten aan de scherpe daling van progesteron. Hetzelfde geldt voor oestrogeen; we kunnen slaapverstoring of verlies van slaap verwachten wanneer oestrogeenspiegels dalen in dit deel van de cyclus, aangezien oestrogeen een positieve invloed heeft op slaappatronen.

In de late luteale fase ervaren vrouwen meer gefragmenteerde slaap, brengen ze meer tijd wakker door en worden ze ‘s nachts tot drie keer vaker wakker dan normaal. En laten we niet vergeten dat premenstruele symptomen nu kunnen toeslaan. Deze daling in progesteron en oestrogeen is gekoppeld aan hoofdpijn, angst, een slecht humeur en slechte slaap.

Moeite met slapen? Maak je hoofd leeg Als je vatbaar bent voor meer angst, verdriet of prikkelbaarheid op dit punt in je cyclus, zal het niet helpen om ‘s nachts uit te schakelen. Probeer te journalen of maak 1-2 uur voor het slapengaan een to-do lijst om alles uit je hoofd te krijgen en op papier te zetten. Beperk prikkels Je slaapkamer moet idealiter tussen de 18 en 22 graden Celsius zijn, donker en opgeruimd. Het is het beste om een routine aan te houden met relatief vaste bed- en ontwaaktijden. Dit zal helpen om je interne lichaamsklok op een stabiel ritme te laten lopen.

Je slaapritme en menstruatiecyclus zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een aanzienlijke invloed op hoe je slaapt gedurende verschillende fasen van je cyclus. Het begrijpen van deze veranderingen kan je helpen om je slaapgewoonten aan te passen en beter te slapen, zelfs tijdens de uitdagende momenten van je menstruatiecyclus. Of het nu gaat om het beheersen van premenstruele symptomen, het omgaan met hormonale schommelingen, of gewoon het creëren van een rustgevende slaapomgeving, het optimaliseren van je slaaproutine kan een aanzienlijke verbetering betekenen in je algehele welzijn en kwaliteit van leven. Dus, slaap lekker en wees vriendelijk voor jezelf gedurende elke fase van je cyclus.