De ovulatie is het hoogtepunt waar jouw menstruatiecyclus naar uit kijkt. Als je menstruatiecyclus stabiel is, valt ovulatie meestal op dezelfde dag van je cyclus. Maar de lengte van de follikelfase, de periode vanaf het begin van je menstruatie tot aan de ovulatie, kan soms veranderen. Een verschil van één of twee dagen is zelfs voor een stabiele cyclus normaal. Een grotere verandering kan worden veroorzaakt door ziekte, bepaalde medicijnen, gewichtsschommelingen, stress, klimaatverandering, enzovoort. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de eicel eerder of later volwassen wordt, waardoor de dag van ovulatie verschuift.
Wat is de ovulatie?
De normale menstruatiecyclus duurt 21-35 dagen. Elke maand rijpt een eicel in een van je eierstokken. Naarmate het volwassen wordt, breekt de eicel door de eierstok, dit wordt ovulatie genoemd. Het gebeurt tussen dag 11 en 21 van je cyclus. De vrijgegeven eicel reist langs de eileider die een eierstok verbindt met de baarmoeder. De eicel leeft slechts 24 uur nadat deze is vrijgegeven, maar sperma kan tot 5 dagen in het vrouwelijke lichaam overleven. Deze periode waarin de eicel kan worden bevrucht, wordt het vruchtbare venster genoemd. Als de eicel wordt bevrucht, raak je zwanger. Als de eicel niet wordt bevrucht en niet inplant, breekt deze 12 tot 16 dagen later af en verlaat het lichaam tijdens de menstruatie.
Ovulatiepijntjes
Jaren lang begreep ik niet waarom ik dagen na mijn menstruatie ook nog een lichte kramp kon voelen. Het is niet altijd zo, maar sommige vrouwen voelen tijdens de ovulatie een lichte, trekkende of tintelende pijn in hun rechter- of linkeronderbuik. Deze vorm van pijn is normaal en kan enkele seconden tot enkele uren aanhouden. Wat veroorzaakt deze pijn? Tijdens de ovulatie komt de follikel vrij samen met wat vloeistof, hier ontwikkeld het eitje zich in. Dit komt in het buikvlies terecht en kan irritatie veroorzaken. Soms gaat dit proces gepaard met enkele dagen van lichte bloeding. Dit gebeurt omdat het scheuren van de follikel kleine bloedvaten kan beschadigen die het voedden. Als de pijn in het midden van de cyclus aanhoudt op de volgende dag, erger wordt, of gepaard gaat met hevig bloeden, raadpleeg dan een arts.
Slaap en je ovulatie
Volgens de National Sleep Foundation zegt maar liefst 33% van de vrouwen dat hun menstruatiecyclus invloed heeft op hun slaap. Je menstruatiecyclus wordt gereguleerd door hormoonniveaus, die invloed hebben op energie, vermoeidheid, lichaamstemperatuur en humeur. Dit heeft allemaal invloed op je slaap. Bovendien ervaren veel mensen enkele dagen voor hun menstruatie slaapverstoring. Opgeblazenheid, krampen, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en pijnlijke borsten kunnen een goede nachtrust bemoeilijken.
Hier zijn enkele strategieën om je te helpen de slaap te krijgen die je nodig hebt tijdens je menstruatie en elke dag van de maand:
- Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op
- Blijf gehydrateerd
- Heb een ontspannende, prettige routine voor het slapengaan
- Neem 90-120 minuten voor het slapengaan een warm bad of douche
- Vermijd zowel laat eten als te veel honger hebben
- Elimineer ongewenst lawaai met oordopjes of een geluidsmachine
- Houd de kamer koel, tussen 16 en 20 graden Celsius
- Vermijd minstens 1-2 uur voor het slapengaan schermtijd
- Beweeg dagelijks om diepe slaapfasen te bevorderen
- Schrijf je to-dolijst en zorgen vroeg in de avond op om stress bij het slapengaan te vermijden
- Doe een dutje van 20-30 minuten in de vroege namiddag na een slechte nacht
- Krijg ‘s ochtends licht om je biologische klok te resetten
- Doe wat yoga; Kindhouding, lijkhouding, liggende twist en hoofd-naar-kniehouding
Hormonale schommelingen beïnvloeden vrouwen op verschillende manieren, dus niet elke vrouw zal dezelfde slaapproblemen ervaren in relatie tot haar menstruatiecyclus. Je kunt slaapverstoringen bijhouden om te bepalen of ze verband houden met je menstruatiecyclus.
Vruchtbare Dagen
Een stukje herhaling, maar zó belangrijk! Er zijn dus een stuk meer vruchtbare dagen dan enkel tijdens de ovulatie. Dat komt doordat sperma tot wel 5 dagen in het lichaam van een vrouw kan overleven. Bovendien vindt ovulatie niet altijd op dezelfde dag plaats in elke cyclus. Er is enige variabiliteit in het tijdstip van ovulatie bij elke vrouw, dus een ruimer venster geeft je een betere voorspelling.
Je menstruatiecyclus is een natuurlijk en intrigerend proces dat veel invloed heeft op je lichaam. Ovulatie, het vrijkomen van een eicel, is een van de sleutelmomenten in deze cyclus. Begrijpen hoe het werkt en welke veranderingen je kunt ervaren, helpt je beter voorbereid te zijn op de ups en downs van je menstruatie. Onthoud dat jouw ervaring uniek is, en niet alle vrouwen zullen dezelfde symptomen ervaren tijdens de ovulatie. Het bijhouden van je cyclus en het herkennen van patronen kan je helpen je lichaam beter te begrijpen en eventuele veranderingen op te merken.